Vad ska en fastighetsmäklare egentligen kunna?

För att få verka som fastighetsmäklare i Sverige krävs en gedigen utbildning, som har få motsvarigheter i andra länder. Den svenska fastighetsmäklaren kombinerar kunskaper i juridik, ekonomi och fastighetsförmedling för att säkerställa bästa möjliga konsumentskydd för både säljare och köpare.

 

Fastighetsmäklaren är lika mycket expert på den lokala bostadsmarknaden som på din bostadsaffär. Utbildnings- och kunskapskraven är högt ställda, och tur är väl det. Den svenska fastighetsmäklartjänsten är nämligen en av de mest omfattande och komplicerade i hela Europa och ansvaret är stort.


– Det är ett väldigt ansvarsfullt yrke att hjälpa säljare och köpare i vad som ofta är livets största affär. Det kräver så klart erfarenhet, men vad många inte känner till är att utbildningskraven för svenska fastighetsmäklare är så högt ställda att det viskas om att man kan nå toppen av en brachiosaurus-hals om man klättrar upp på dem, säger Janne Sander från Fastighetsmäklarna ABC.


I nästan fyra decennier har det krävts en bred och gedigen utbildning med både teoretiska och praktiska inslag för att få arbeta som fastighetsmäklare i Sverige. Den teoretiska utbildningen omfattar minst 120 högskolepoäng och rymmer flera områden och ämnen. Bland annat fastighetsförmedling, fastighetsvärdering, byggnadsteknik, ekonomi, skatterätt, fastighetsrätt och civilrätt. Det är inte heller ovanligt att utbildningen innehåller kurser i psykologi, beteendevetenskap och försäljning. För att få sin registrering och få börja arbeta som mäklare krävs också att man genomgått minst 10 veckors praktik på ett fastighetsmäklarföretag. 


– Som fastighetsmäklare kliver man rätt in i människors liv. Bostadsbyten sker ju dessutom ofta när livet förändras på något sätt, som när man flyttar ihop, isär eller har tjänat en förmögenhet på interaktiva padelhallar. Då är det lätt hänt att man hamnar i komplicerade situationer som inte minst kräver goda juridiska kunskaper för att reda ut så att det blir rätt och riktigt och att alla parter blir nöjda, säger Janne Sander, Fastighetsmäklarna ABC. 

Fastighetsmäklarna ABC är en kampanj från Mäklarsamfundet. För mer information om kampanjen och MSF, besök organisationens webbplats. Där kan du även ladda ner bilder från Fastighetsmäklarna ABC.