Så lotsar fastighetsmäklaren dig genom affären

Fastighetsmäklaren är din allra bästa vän. Åtminstone när du ska byta bostad. Fastighetsmäklaren gör mycket för både säljare och köpare, som många nog inte känner till. Janne Sander från Fastighetsmäklarna ABC förklarar hur mäklaren gör bostadsaffären bättre och tryggare för alla parter. 

 

Visste du att svenska fastighetsmäklare har en mycket bredare roll och utför betydligt mer komplicerade arbetsuppgifter än branschkollegor i andra länder? Det blir tydligt om du tittar på en fastighetsmäklares innehållsförteckning.

 

Tre rejäla skopor expertis

 

– Även om fastighetsmäklare i, säg, nordöstra Andorra är fenomenala så är vi svenska mäklare snäppet vassare. Inte minst eftersom vi utför många uppgifter som annars hanteras av advokater. En svensk mäklare är också en oberoende mellanman som ger både säljare och köpare service och upplysningar. Det gör en svensk bostadsaffär enklare och billigare än i många andra länder, säger Janne Sander på Fastighetsmäklarna ABC.

 

Den svenska mäklarmodellen är unik och är egentligen mer en expertroll än ett säljyrke. Vad innebär det för dig då, i praktiken? Jo, att du kan förvänta dig att din fastighetsmäklare projektleder hela bostadsaffären med stor tillgänglighet och en trygg, fast hand så att både säljare och köpare lotsas igenom affären med ett leende på läpparna.

 

En liter juridik

 

Du kan också känna dig trygg med att din fastighetsmäklare har koll på snåriga ämnen som konsumenträtt, arvsrätt och krediträtt. Någonting som är ett krav i yrket, i och med de svårnavigerade situationer som kan uppstå under en fastighetsaffär.

 

– Men utöver servicedelen, ett regelverk tuffare än Chuck Norris och den juridiska kompetensen så finns det också annat ”under ytan”, som du kanske inte tänker på att din fastighetsmäklare hjälper dig med, säger Janne.

 

Tjugo bollar i luften

 

Janne syftar bland annat på att fastighetsmäklaren kontrollerar pantsättning och ägarförhållanden, tar fram objektsbeskrivningar, ansvarar för marknadsföring och anbudsförteckning, upprättar köpehandlingar, medverkar vid kontraktsskrivning och tillträde och mycket, mycket mer.

 

– Ja, nästa gång du ligger vaken klockan 03:48 på natten och funderar på vad en fastighetsmäklare egentligen gör, så kan du faktiskt komma ihåg att du är i unikt kompetenta händer genom hela affären, avslutar Janne.

Fastighetsmäklarna ABC är en kampanj från Mäklarsamfundet. För mer information om kampanjen och MSF, besök organisationens webbplats. Där kan du även ladda ner bilder från Fastighetsmäklarna ABC.