Så höjer du värdet på din bostad

När du säljer din bostad vill du givetvis göra det till ett så högt pris som möjligt. Ibland känns det nästan som ett lotteri, men det finns faktiskt en hel del åtgärder som kan höja värdet. Här tar vi upp några av dem.

En bostads värde bestäms framförallt av utbud och efterfrågan. Utöver det finns många värdepåverkande faktorer som till exempel läge, skick, allmän konjunktur och finansieringsmöjligheter.


Vad en bostad värderas till av fastighetsmäklaren och/eller banken är en sak och vad bostadens slutpris blir vid försäljning en annan. Det är alltid marknaden som i slutändan sätter priset. Men ett säkert råd för att agera så smart som möjligt och eventuellt kunna uppnå en värdehöjning är att du som säljare först och främst pratar med din fastighetsmäklare. Hen vet vad som efterfrågas just nu på den lokala marknaden.


Som säljare är det också viktigt att titta på hela bostadsbytet. Har du tid och pengar för att renovera? Vilket slutpris kan man förvänta sig i renoverat respektive orenoverat skick, och vad kostar hela kalaset? Många mäklare brukar föreslå att marknadsföra bostaden som den är i hopp om att säljaren ska få det pris hen vill ha. Om inte priset uppnås kan säljaren senare välja att renovera, om spekulanterna efterfrågat mer renoverade bostäder. Om renovering ska utföras ligger det i säljarens intresse att åtminstone få betalt för renoveringskostnaden, och gärna lite till.


– Det finns inga enkla svar när det kommer till bostadsförsäljning brukar jag säga. Nej, det är som en arkeologisk utgrävning, man måste undersöka varje kakelplatta. Verkligen ta in fiskbensparketten och faktiskt smaka på kondensen i badrummet. Kanske inte bokstavligen alltid men det är viktigt att ha det med sig när man ger råd om eventuella åtgärder, säger Janne Sander, registrerad fastighetsmäklare hos Fastighetsmäklarna ABC.


Vad man bör göra för att höja värdet på sin bostad är långt ifrån en exakt vetenskap, men det finns ändå en del grundregler att hålla sig till.

De allra flesta värdehöjande åtgärderna är sådana där permanenta förbättringar och/eller renoveringar görs på bostaden. Den andra kategorin av värdehöjande åtgärder är sådana som görs inför försäljning/visning och som inte nödvändigtvis är permanenta.

Några permanenta åtgärder som kan höja bostadens värde: 

  • Renoverade kök och badrum
  • Installerad braskamin/öppen spis 
  • Balkong höjer värdet på bostadsrätten 
  • Platsbyggda möbler/bokhyllor 
  • Hiss höjer generellt värdet på bostadsrätter som ligger högre upp i fastigheten
  • Installerade kraftkällor som solceller eller bergvärme 
  • Nya fönster 
  • Installerad fiber 

Utöver de permanenta förbättringarna kan vissa taktiska överväganden och val i samband med försäljning höja värdet. Professionell styling ökar enligt flera undersökningar slutpriset med 15-20 procent. Och har du en liten lägenhet (1-2 RoK) i en stad med universitet eller högskola är terminsstart ofta en tid med stor efterfrågan.


Att sälja sitt hus med trädgård under våren när trädgården står i full blom kan vara bra. Men att sälja när utbudet är lågt är inte så dumt det heller. Det är ju under våren och försommaren som flest villor säljs. Den typen av taktiska överväganden bör du diskutera med din fastighetsmäklare.


– Det är fullt möjligt att höja värdet på din bostad. Vill du ha tips på vad som kan höja värdet kan du ta hjälp av mig. Eller ja, det måste ju inte vara mig personligen men med en fastighetsmäklare alltså! Det är sånt vi har stenkoll på, fastighetsmäklare är bostädernas personal trainers skulle man kunna säga, tillägger Janne Sander skämtsamt.

Fastighetsmäklarna ABC är en kampanj från Mäklarsamfundet. För mer information om kampanjen och MSF, besök organisationens webbplats. Där kan du även ladda ner bilder från Fastighetsmäklarna ABC.