Minns du senaste gången du köpte en ny TV? Kanske surfade du runt i flera dagar för att läsa recensioner och jämföra priser. Men vid bostadsköp kan det ibland gå snabbt innan man bestämmer sig i det som ofta är livets största affär. Janne och Didi på Fastighetsmäklarna ABC vill hjälpa dig att fatta rätt beslut inför kommande visningar och delar därför med sig av sina allra bästa tips.
Läs på
– Ju fler kockar desto sämre soppa säger vissa, men det är sådana som aldrig ätit på Nobelfesten. Faktum är att fler kockar kan leda till en smaksensation, så länge alla vet vad som förväntas av dem, säger Janne Sander på Fastighetsmäklarna ABC.
Vi är fler än en i bostadsaffären och därför är det viktigt att känna till sina rättigheter och skyldigheter redan vid visningen. Ett särskilt viktigt område är fördelningen av ansvar och skyldigheter mellan köpare, säljare och fastighetsmäklare. Att som köpare ha förståelse för sin undersökningsplikt och hur omfattande den är tillhör grunderna i en lyckad affär.
Titta igen
Det kan vara stressigt och trångt vid en allmän visning.
– Ibland är det rena Black Friday-hetsen och jag, som själv slitit den där sista märkeströjan från någon annan fyndare som om den vore ett köttstycke och jag ett svältfött lejon på savannen, vet att sådan stress inte är optimal för livets största affär, säger Didi Möller på Fastighetsmäklarna ABC.
Det är aldrig fel att ställa frågan om det går att få genomföra en enskild visning före kontraktsskrivningen. Ett alternativ kan vara en så kallad besiktningsklausul. Genom en sådan överenskommelse får köparen tid att med en sakkunnig person låta göra en besiktning.
Kontrollera med fackman
I bostaden finns installationer och annat som också omfattas av undersökningsplikten men som normalt inte ingår i en byggnadsteknisk besiktning. Tänk på att en äldre fastighet kan ha elinstallationer som motsvarar byggnadens ålder. Detsamma gäller till exempel skorsten och ventilation. En fackman kan ge värdefull information om den förväntade tekniska livslängden och eventuellt underhållsbehov.
– Glöm tyngdtäcken och sovmasker, med en riktigt bra fackman vid din sida kan du alltid sova gott om natten, säger Janne Sander.
Framtida ändringar
– Även om du hittat ditt absoluta drömobjekt så är det inte ovanligt att det finns någon skavank här eller där som du vill fixa, men vill man göra förändringar så är det bäst att vara extra uppmärksam redan innan köpet, säger Didi Möller.
För en fastighet kan det vara aktuellt med frågor som rör avstyckning, tillbyggnad eller byte av fönster. Det är en bra idé att ta kontakt med kommunen för att se vad som gäller för den typen av åtgärder. Handlar det istället om en bostadsrätt så krävs oftast tillstånd från föreningen för att göra ändringar som påverkar byggnaden eller stammar.
Kontakta föreningen
Vid köp av en bostadsrätt är det viktigt att ta del av den skriftliga informationen om bostadsrättsföreningen. Mäklaren ska tillhandahålla både senast tillgängliga årsredovisning och stadgar. Aktuell information kan normalt också lämnas av styrelsen. En fastighet kan ha del i en gemensamhetsanläggning, t.ex vatten- och avloppsledningar eller garage i länga. Ta kontakt med företrädare för samfällighetsföreningen för upplysningar om underhållsplaner och annat som rör anläggningen.
– Unna dig att verkligen läsa igenom dokumenten ordentligt. Ta dig en mazarin, djupandas, tänd några doftljus och sätt igång ett vackert klassiskt stycke i bakgrunden. Den typen av lyx kan du faktiskt vara värd i denna stressiga tidsålder, säger Janne Sander.
Lycka till!
Fastighetsmäklarna ABC är en kampanj från Mäklarsamfundet. För mer information om kampanjen och MSF, besök organisationens webbplats. Där kan du även ladda ner bilder från Fastighetsmäklarna ABC.