Lilla årsredovisningsskolan – så får du koll på en bostadsrättsförenings ekonomi

Att läsa årsredovisningar hör till en fastighetsmäklares vardag, men det är viktigt för alla som bor i eller vill flytta till en bostadsrätt. I denna lilla guide framtagen av Fastighetsmäklarna ABC får du lära dig vad du bör fokusera på.

Att förstå sig på årsredovisningar kan vara tufft för oss vanliga dödliga. De hamnar lätt i någon pärm för att sedan glömmas bort, men det finns hjälp att få! Även om det inte ingår i en fastighetsmäklares uppdrag att bistå vid läsning av årsredovisningar har de bra koll på vad som är viktigt.

 

– Årsredovisningar är absolut inget att vara rädd för, jag brukar beskriva dem som bostadens signaturmelodi! En liten trudelutt som berättar hur föreningen haft det under året, säger Janne Sander, registrerad fastighetsmäklare hos Fastighetsmäklarna ABC.

Såhär gör du:
  • Börja med att läsa förvaltningsberättelsen. Eftersom många tycker att årsredovisningens sifferdel är svår att förstå är förvaltningsberättelsen ofta ett enklare sätt att sätta sig in i föreningens ekonomiska situation.
  • Om du upplever att balans- och resultatrapporten är krånglig är ett tips att kolla kassaflödesanalysen istället. Den visar hur mycket pengar som fanns när året började, och hur många in- och utbetalningar som gjorts jämfört med föregående år.
  • En annan del av årsredovisningen som är bra att ta del av är flerårsöversikten, som precis som namnet säger visar hur föreningens ekonomi har sett ut över flera år. Här kan du till exempel se hur avgifter och uppvärmningskostnader har förändrats över tid.

Att gå igenom årsredovisningen och vara med på stämman är viktigt för att bevaka dina egna ekonomiska intressen. Men det är också ett bra sätt att träffa dina grannar och öka trivseln i föreningen. Det blir kul, vi lovar!

Fastighetsmäklarna ABC är en kampanj från Mäklarsamfundet. För mer information om kampanjen och MSF, besök organisationens webbplats. Där kan du även ladda ner bilder från Fastighetsmäklarna ABC.