Fem frågor du skulle vilja ställa till din fastighetsmäklare

Den svenska fastighetsmäklaren har en bred roll och ska bland annat vara expert på bostadsaffären. En vägledare i vad som för många är ett av livets största beslut. Att ha frågor om fastighetsmäklartjänsten är därför naturligt  – som tur är finns Janne och Didi från Fastighetsmäklarna ABC till hands för att svara på dem.

 

Vad gör fastighetsmäklaren egentligen?

 

– Jag brukar säga att fastighetsmäklartjänsten har tre grundpelare: Trygghet, service och pris. Att anlita en fastighetsmäklare är att få en juridiskt säkerställd tjänst där man kan sova gott om natten i vetskapen om att alla avtal och all dokumentation är i sin ordning. Som om inte det vore nog så är fastighetsmäklaren också en slags projektledare i bostadsaffären, som bistår med service och information till både köpare och säljare. Inte minst i form av att tillgängliggöra den information som krävs enligt lag. Genom mäklarens marknadsföringsåtgärder kan du dessutom vara säker på att priset blir marknadsmässigt, och det är ju bra för både säljare och köpare, säger Janne Sander på Fastighetsmäklarna ABC.

 

Vad tjänar man?


– Det vet jag knappt själv, säger Didi Möller på Fastighetsmäklarna ABC.

Hon fortsätter.


– Många fastighetsmäklare arbetar nämligen helt provisionsbaserat. Därför kan siffrorna i kuvertet på slutet av månaden variera rejält. Men man kan säga att fastighetsmäklarna arbetar hårt minst sex dagar i veckan och att majoriteten har en årsinkomst som ungefär motsvarar en gymnasielärares. Inkomster över en miljon kronor per år är mycket ovanliga.


Är mäklaren bara på säljarens sida?


– O nej. Lagen säger att fastighetsmäklare ska ta tillvara både köparen och säljarens intressen och fungera som en oberoende mellanman. Kort sagt så är en mäklare skyldig att verka för säljarens ekonomiska intressen, men aldrig på bekostnad av sina skyldigheter gentemot en köpare eller andra spekulanter, säger Didi. 


Vad är rimligt att betala för mäklartjänsten? 


– Det beror helt på vilken typ av objekt som ska förmedlas och på vilken marknad. Ett generellt råd är att inte anlita den billigaste mäklaren. Det riskerar tvärtom att bli dyrt.  Satsa på kvalitet, ambition och erfarenhet när du ska göra vad som förmodligen är livets största affär. Oavsett val av mäklare får du en väldigt prisvärd tjänst när du anlitar en fastighetsmäklare i Sverige. I många andra länder måste köpare och säljare till exempel ha egna ombud, vilket både blir dyrare och krångligare för alla, säger Janne.


Vilket “fix” lönar sig att göra inför försäljningen?


– Det finns inga enkla svar – men renoverade kök och badrum, installerad braskamin, platsbyggda möbler eller bokhyllor, nya fönster och installationer som solceller eller bergvärme är några kort som brukar kunna anses som hyfsat säkra att spela med. Men vill man ha tips på vad som kan höja värdet så är det smartast att prata med en fastighetsmäklare! Det är sånt vi har stenkoll på. Vi är bostädernas personal trainers, säger Didi.

Fastighetsmäklarna ABC är en kampanj från Mäklarsamfundet. För mer information om kampanjen och MSF, besök organisationens webbplats. Där kan du även ladda ner bilder från Fastighetsmäklarna ABC.