Fastighetsmäklaren - opartisk i allt utom priset

Vad skiljer svenska fastighetsmäklare från mäklare i andra länder, eller rentav andra säljare? En hel del faktiskt. En svensk mäklare ska vara en oberoende mellanman, och ge stöd och service till både säljare och köpare. Det har visat sig vara en framgångsrik modell för en trygg, innehållsrik och prisvärd fastighetsmäklartjänst.

 

Den svenska modellen för fastighetsmäkleri, vad är det egentligen? Jo, den svenska mäklaren ska vara opartisk och se till både säljarens och köparens intressen. Det gäller för allt utom priset, där mäklaren ska verka för att säljaren får högsta möjliga pris. Men det får aldrig ske på bekostnad av sina skyldigheter mot en köpare eller spekulanter. Låter det krångligt? Janne Sander från Fastighetsmäklarna ABC hjälper oss att reda ut. 

 

– I många andra länder anlitar säljare och köpare egna ombud i en bostadsaffär, som bara verkar för uppdragsgivarens intressen. Det gör det dyrare och på många sätt mindre smidigt än i Sverige, där köparen helt gratis får information, stöd och service av fastighetsmäklaren. Allt förpackat i en juridiskt kvalitetssäkrad tjänst. Det, mina vänner, det är den svenska modellen!, säger Janne Sander. 

 

Men, hur kan mäklaren vara opartisk samtidigt som hen ska verka för säljarens ekonomiska intressen? Jo, om mäklaren vet något om objektet, till exempel genom information från säljaren, som är av betydelse för en köpare så är mäklaren skyldig att informera potentiella köpare om det, oavsett om det kan ha negativ inverkan på försäljningspriset. 

 

– Låt säga att jag har en köpare till en finfin villa, som kanske är lite väl ivrig att flytta in. Så ivrig att besiktningar och mer noggranna undersökningar inte känns så prioriterat. Om säljaren berättat för mig att radonhalterna i området är onormalt höga, men samtidigt bett mig inte säga något till köparen, ja då är lagen klar och tydlig. Det måste jag säga till köparen, med risken att affären inte går i lås. Så visst kan man säga att svenska fastighetsmäklare knappast är som andra säljare, avslutar Janne.

Fastighetsmäklarna ABC är en kampanj från Mäklarsamfundet. För mer information om kampanjen och MSF, besök organisationens webbplats. Där kan du även ladda ner bilder från Fastighetsmäklarna ABC.