Annorlunda tider – det här ska du tänka på när du går på visning

Att gå på visning är en viktig del av ett bostadsköp. Men hur ska man tänka i dessa speciella tider? De flesta fastighetsmäklare har på kort tid ställt om och erbjuder nu digitala visningar. Bör man köpa en bostad enbart baserat på en digital visning?

– Jag skulle säga att digitala visningar är ett bra komplement, speciellt i dagsläget. Men ett bostadsköp är ofta den största affären man gör i sitt liv, så du bör se bostaden på plats också! Annars är det lätt att missa något. Det handlar ju mycket om känslan, inte bara fakta. Ibland känns en bostad som en stor varm famn när man kliver över tröskeln. Och lukter, till exempel fukt, är ju svårt att få uppfattning om via datorn, säger Janne Sander, registrerad fastighetsmäklare hos Fastighetsmäklarna ABC.


Oavsett om du går på en vanlig visning, en digital videovisning eller en privat visning finns det saker du bör tänka på. I vissa fall är visningarna öppna och då är det bara att gå dit. I andra fall behöver du boka visningen eller föranmäla att du tänker komma. Inget av detta förpliktar naturligtvis till köp.


Om du hittar en bostad som du tycker är intressant och som har ett utannonserat visningsdatum, mejla gärna mäklaren för att visa ditt intresse redan före visningen. Då är sannolikheten större att bostaden inte hinner bli såld före visningen utan att du får veta det. Dock kan det förekomma dolda bud som inga andra spekulanter får information om.


Under visningen är det viktigt att du går igenom bostaden ordentligt för att bestämma dig för om du tycker om den eller inte. Men det är också viktigt att ta tillfället i akt och undersöka bostaden. Hinner du inte undersöka den på ett tillfredställande sätt kan du be om få göra detta senare.


Tycker du att bostaden är intressant, meddela mäklaren detta i ett så tidigt skede som möjligt efter visningen. Inte heller detta förpliktar till något, men skapar större förutsättningar för att inte bostaden blir såld utan att du får veta det.


Janne Sanders tre bästa visningstips under rådande omständigheter:

  • Börja med att se bostaden digitalt!
  • Om du fortsatt är intresserad, boka in en privat fysisk visning med mäklaren
  • Om du till exempel tillhör en riskgrupp och inte borde träffa någon alls – skicka en anhörig till en fysisk visning så att någon har sett bostaden på plats

Har du fler frågor efter visningen? Ring mäklaren!

Fastighetsmäklarna ABC är en kampanj från Mäklarsamfundet. För mer information om kampanjen och MSF, besök organisationens webbplats. Där kan du även ladda ner bilder från Fastighetsmäklarna ABC.